Aanbevelingen

Wij zijn enthousiast over de themaochtenden die Marcel Meijer voor de deelnemers van onze zorgboerderij georganiseerd heeft. Vooraf hebben we in goed overleg de invulling besproken.

Op de ochtenden zelf hebben zowel de deelnemers als wijzelf genoten van alles wat er te zien, te horen, te proeven, te beleven was. Er kwamen veel herinneringen naar boven waardoor de deelnemers hun  persoonlijke verhalen vertelden. Dat was soms heel heftig, maar omdat de focus lag op de Bevrijdingsdag sloten we af met een positieve noot. Daarna was er de gelegenheid om mee te rijden in de Jeep. De foto die daarvan gemaakt werd kregen de deelnemers aan het eind van de dag mee naar huis en was een  hele mooie, tastbare herinnering aan deze bijzondere ochtend! We hebben de ochtenden met elkaar geëvalueerd wat voor positieve feedback zorgde.

Maar het belangrijkste was toch wel dat onze deelnemers deze ochtenden als heel bijzonder ervaarden en erg positief waren. En daarmee heeft Marcel zijn doel zeker bereikt!

Peter en Liesbeth van Oosterom

DSC00854

Zorgboerderij JavaRust, Bodegraven

Fotoalbum klik hier


Bevindingen 14 april 2016  Ons Boeren Gerief

Toen de mensen binnen kwamen was de ruimte leuk versierd met vlaggen, kleedjes op de tafel en een tafel vol met allerlei spulletjes over de bevrijding/oorlog. Op de achtergrond draaide een gezellig muziekje.

Na een korte introductie gaf Marcel tijdens de koffie een presentatie met dia’s, waarbij hij allerlei vragen aan de mensen stelde. Dit werd een leuk/boeiend en soms emotioneel heen en weer gesprek. Hierna werd er muziek uit die tijd gedraaid en kon men meezingen of dansen. Dit werd als heel positief ervaren, de mensen zongen uit volle borst mee. Vooral het Wilhelmus was erg mooi om met zijn allen te zingen.

Het hoogtepunt voor velen was toch wel het ritje met gepaste jas in de jeep en het maken van een foto bij de jeep. Leuk was het ook om deze foto te ontvangen zodat het thuisfront ook kon zien wat men beleeft heeft.

Al met al een zeer geslaagde ochtend die dagen nadien nog regelmatig aan de orde kwam.

Gerrit en Jolanda van der Haven

SAM_4030

Ons Boeren Gerief, Kamerik


Terug naar toen; de bevrijding van 1945

Op dinsdag 3 mei, kwam Marcel Meijer met zij Jeep gevuld met militaire attributen uit de tijd van 1940/1945 aangereden naar ons ontmoetingscentrum in Soest. De ruimte van ons centrum werd omgetoverd tot een kazerne met legergroene tafelkleden, vlaggen aan de muur, kroezen voor de koffie, legerkisten, en gebruiksvoorwerpen uit die tijd. Onze deelnemers met geheugenverlies en dementie, keerden weer even terug naar die tijd. Herinneringen kwamen boven bij het zien van de vele foto’s die Marcel op het filmdoek liet zien. Liedjes uit die tijd werden meegezongen, verhalen kwamen los. Onze gastvrouw van die dag, had voor de gelegenheid het soldatenmaal Rats Kuch en Bonen gemaakt. Na de lunch kwam de klap op de vuurpijl; een ritje door Oud Soest met de Jeep in legerkledij. Het was een fantastische dag waarvan iedereen heeft genoten. Een aanrader voor iedereen die het toen zelf heeft meegemaakt, maar ook voor de generaties daarna.

Petra Visser King Arthur Groep, ontmoetingscentrum Soest

SAM_4115

King Arthur Groep is een zorginstelling voor mensen met geheugenverlies en dementie, bestaande uit een kleinschalige woonvoorziening en ontmoetingscentra. Voor meer informatie www.kingarthurgroep.nl


Op donderdag 23-6 hebben wij een hele leuke enerverende ochtend gehad met Marcel Meijer.

Het thema was, Beleving van de Bevrijding in 1945, en door zijn enthousiaste en goed voor bereidde presentatie werd het een heel goed geheel.

Onze bewoners ( allen oud en veel meegemaakt in die tijd) begonnen vanzelf hun oorlogsverleden met iedereen te delen aangespoord door de muziek en de foto’s uit die tijd.

De aankleding was heel mooi gedaan door Marcel en gaf  heel veel herkenning.

Later nog een fotosessie bij de truck en dat gaf veel plezier en hilariteit omdat het mogelijk was wat kleding aan te doen uit het leger.

Kortom , zeker een aanrader voor scholen en voor ouderen om dit eens te doen. Het voegt echt iets toe voor jong en oud.

Marian Gloudi,
SAM_4395
Woonzorgvoorziening Berghse Haven, Rotterdam

Op een ronduit unieke wijze laat Marcel Meijer zijn Willy’s Jeep het middelpunt zijn van een programma dat in het teken staat van misschien wel het mooiste moment uit de recente Nederlandse geschiedenis, de bevrijding in 1945.

Met een treffende entourage, nostalgische liedjes, snoepgoed, en ‘last but not least’ de rondrit in de Jeep, weet hij een onderhoudend programma te realiseren dat niet alleen gewaardeerd wordt door hen die de bevrijding in 1945 bewust meemaakten maar zeker ook voor de na-oorlogse generaties, die de verhalen kennen van ouders of grootouders.

Dirk Jan Warnaar

sam_4779

Zomerschool Protestantse Gemeente Mijdrecht


U bent bij ons op bezoek geweest op de oude haven in Vlaardingen.
De bewoners hebben allemaal genoten van deze dag, en vooral het ritje in de jeep was natuurlijk waanzinnig.
Ook de gesprekken doe u voerde over vroeger sprak de mensen erg aan, en de dropjes en snoepjes die u had mee genomen van vroeger ,zijn erg in de smaak gevallen. De woonkamer had u ook ingericht met vlaggen en spulletjes van vroeger, zodat ze echt terug in de tijd konden, helemaal fijn vonden de bewoners dit.
Na afloop kregen we nog de foto s doorgestuurd die u gemaakt had tijdens de rit in de jeep, de bewoners hebben hem allemaal gekregen en staan nu op hun kamer.
Bedankt voor deze dag en tot de volgende keer!

Jeanet Bakker, Teamleidster

sam_4826

Woonzorgvoorziening Oude haven en Nieuwe haven, Vlaardingen


Op 13 en 14 oktober hebben we, met onze deelnemers van zorgboerderij de Molenhoeve genoten hoe Marcel ons meenam in de jaren 40 en 45.
Hierbij werd de bevrijding geaccentueerd.

Door de aankleding van de ruimte, diapresentatie, attributen, muziek en de snoepjes van vroeger niet te vergeten kwamen er vele verhalen los. Ook het draaien aan de grammofoonplaat riep weer veel herinneringen op. De rit met de Jeep was ook een leuke ervaring, gehuld in een dikke legerjas een tocht naar de dijk. Na enkele dagen werden we verrast met een leuke foto van onze deelnemers bij de jeep.

Marcel, het is je gelukt om onze deelnemers mee te nemen in het verleden, vandaar ook de naam levende geschiedenis. Het verleden begon echt weer te leven. Op de Molenhoeve wordt dagbesteding aan thuiswonende ouderen met dementie geboden. Juist voor deze doelgroep is het belangrijk om met hen in het verleden terug te keren.

Hartelijk bedankt en veel succes toegewenst in je mooie werk.

Gerda van Beijnum

sam_4983

Zorgboerderij de Molenhoeve


‘Na een boeiend bezoek en rondleiding bij fort Wierickerschans een heel erg leuke rondrit door de regio gemaakt met en in de Willy’s jeep van Marcel Meijer. Marcel trakteerde ons op mooie landschappen en wist daar bijzonder veel over te vertellen. Met een gezellige tussenstop in de Vlist voor een hapje en een drankje kunnen onze vrienden en wij terugkijken op een buitengewoon welbestede middag. Een aanrader wat ons betreft!’

sam_5005

Vriendengroep ‘Weekend België-Nederland’

Fotoalbum klik hier


Levende geschiedenis op de zorgboerderij.

Op 20 en 21 april is Marcel Meijer bij ons op bezoek geweest met zijn reizende programma over de Tweede wereldoorlog. Omdat hij zich met name richt op de Bevrijdingsdag krijgt dit beladen thema een positieve draai. Het zien van beelden op de beamer, het horen van muziek van toen, het voelen en zien van oude gebruiksvoorwerpen uit de oorlog en het horen van de draai grammofoon met het intromuziekje van radio Oranje haalt veel herinneringen naar boven. In de ruimte die helemaal aangekleed is in de stijl van 40-45 en onder het genot van koffie uit emaillen kroezen en het snoepen van ulevellen en ander snoepgoed van toen wordt er gesproken over ieders ervaringen. Dat kan zowel positief als negatief zijn. Marcel voelt goed aan hoe hij dat op de juiste manier aan moet pakken. Met respect en vol interesse geeft hij de mensen de ruimte hun verhaal te vertellen. Het ritje met de Jeep is voor velen een hoogtepunt van de ochtend en het afsluitend advocaatje maakt het compleet. De foto die na afloop komt maakt de herinnering aan deze bijzondere ochtend compleet. We krijgen van zowel de deelnemers als hun familieleden veel positieve reacties op het organiseren van deze ochtenden. Dit is tweede jaar dat Marcel hier komt, een traditie is geboren. Zeker aan te bevelen!!

Peter en Liesbeth van Oosterom

Zorgboerderij JavaRust, Bodegraven

Fotoalbum klik hier